Dis-mkos bejgli
Kitti 2004.12.23. 14:33
A bejgli receptje..................
 |
Dis-mkos bejgli
|
Hozzvalk (2 rd)
A tszthoz • 500 g liszt • 250 g vaj vagy margarin • 4 tojssrgja • 20 g leszt • 20 g porcukor • 1,5 dl tej • 1 db tojs a kenshez • s
Ditltelk • 200 g darlt di • 200 g porcukor • 20 g vanlis cukor • 0,5 dl tej • 50 g mazsola • 2 cl rum
Mktltelk • 200 g darlt mk • 200 g porcukor • 1 db citrom leve s reszelt hja • 0,5 dl tej • 50 g mazsola • 2 cl rum
A tszta elksztse
A tejhez hozzadjuk az lesztt, s elkeverjk benne. A lisztet kevertlba tesszk, hozzadjuk a htszekrnybl kivett vajat vagy margarint, s gyorsan, hogy a zsiradk meg ne olvadjon, sszedolgozzuk. Hozzadjuk a tejben elkevert lesztt, a porcukrot, a tojsok srgjt, a reszelt citromhjat, csipetnyi st, s egynem tsztv dolgozzuk. Kt egyforma nagysg cipt formzunk belle, liszttel meghintjk, s 20-30 percig htben pihentetjk. Amg a tszta pihen, elksztjk a tltelket az albbiak szerint, fggetlenl attl, hogy mk vagy di tltelket ksztnk. A tejben elkeverjk a cukrot, s felforraljuk. A darlt nyersanyagokat kevertlba tesszk, hozzadjuk a megvlogatott s rumban ztatott mazsolt, a reszelt citromhjat – ditltelk esetn a vanlis cukrot is – elkeverjk, s a felforralt szirupot hozzntjk, egynemstjk, majd kihtjk.
A tsztt a jgszekrnybl kivve 3-4 mm vastag tglalap alakra nyjtjuk. A kihttt tltelket a tsztra kenjk egyenletesen oly mdon, hogy a szlei 0,5 cm-es svban tltelk nlkl maradjanak. Keskenyebb szleit felhajtjuk a tltelkre, s hosszanti irnyban feltekerjk. Figyeljnk arra, hogy a hajtsok mindig a rd aljra kerljenek.
A kenshez a tojst sztvlasztjuk, a tojs srgjt felverjk, s a tszta fellett megkenjk vele, langyos helyen fl rn t hagyjuk szikkadni, majd a fehrjvel (nem kell felverni!!) megtesszk ugyanezt. A tojssal val megkens s szikkaszts adja a beigli mrvnyossgt. Lisztezett stlapra tve tetejt megszurkljuk villval – ezzel a sts kzben keletkez gzk tvozst tesszk lehetv – elmelegtett (kb. 180 fok) stben kszre stjk. A lemezen hagyjuk kihlni s ujjnyi szeletekre vgva adjuk asztalra. | |
|