Receptek : Reform almás-mákos, almás-diós tekercs |
Reform almás-mákos, almás-diós tekercs
Kitti 2004.12.22. 11:07
A finom tekercs receptje.............
Hozzávalók: • 550 g finomliszt • 50 g szójaliszt • tej • 25 g élesztő • 2 db tojás • 30 g margarin • 400 g alma • 100 g mák • 100 g dió • 250 g barna cukor vagy méz • 50 g búzacsíra • fahéj, só, vanília, citrom reszelt héja, mazsola
Elkészítés: Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a szójaliszttel elkevert liszthez öntjük. Beletesszük a tojást, az olvasztott margarint, a tejben feloldott mézet és annyi langyos tejet, hogy könnyen formálható tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, amíg a felülete fényes, hólyagos lesz, és elválik az edénytől. Meleg helyen addig kelesztjük, míg a tészta kétszeresére duzzad. Liszttel hintett gyúrótáblán a kettéosztott tésztát ujjnyi vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen elterítjük rajta a búzacsírát (ez segíti az emésztést), az őrölt fahéjjal megszórt, felszeletelt almát, a tejben puhára áztatott mazsolát és rászórjuk a kevés tejjel, mézzel és cukorral, vaníliával valamint citromhéjjal kevert mákot vagy diót. Szorosan feltekerve, margarinnal vékonyan kikent tepsibe fektetve 15-20 percig kelesztjük, majd tojással megkenve középmeleg sütőben lassan pirosra sütjük.
Tápanyagtartalom Energia: 377 kcal Fehérje: 12,9 g Zsír: 7,1 g Szénhidrát: 65,3 g
Reformtippek • Cukor helyett barna cukor és méz - alacsonyabb szénhidrátbevitel, több vitamin • Finomliszt helyett részben szójaliszt - segíti az emésztést • Vaj helyett margarin - kisebb zsírtartalom
|